Víctor Carrera:”Quan sentim un tret hi ha dues reaccions: amagar-se o treure el cap. Jo sóc dels segons.”

Jaume Tarragó, 02/04/2014

Ens trobem amb en Víctor Carrera a la cafeteria de TV3 i ràpidament posem fil a l’agulla. Seu i llança una broma banal per a trencar el gel, com si continués essent el periodista. Des de la comoditat d’un banc encoixinat i la confiança de ser a casa, envoltat de periodistes com l’ara presentador del TN, Toni Cruanyes, explica vivències i horrors que semblen ben bé d’un altre món.

Amb les mans sobre la taula i un somriure gairebé trapella, s’identifica amb la irresponsabilitat, diu, qualitat freqüentment necessària per a exercir de corresponsal de guerra segons ell. Encara amb el regust amarg de l’última experiència present en el record, repassa amb cert anhel una pàgina de la seva vida que ja ha deixat enrere. Ara, des de la direcció del departament de Relacions Internacionals de TV3 i molt més madur, és conscient que per bé o per mal tot passa.

En Víctor va exercir de periodista en conflictes bèl·lics per a TV3, encara que mai no s’ho va arribar a plantejar: assegura que de petit volia ser artista, sense saber ben bé com ni quan, li hagués agradat viure de i amb l’art; l’únic que és segur és que va nàixer amb una inquietud dins seu que encara avui omple la seva mirada i els seus gests al parlar-ne. Ens transmet el que vol dir en poques paraules, però amb una infinitat de mirades i expressions que ocupen el silenci de la veu.

Víctor Carrera, ex corresponsal de guerra per TV3. Font: Jaume Tarragó

Víctor Carrera explicant les seves primeres vivències com a periodista. Font: Jaume Tarragó

Precisament fou aquesta inquietud el que el va portar a endinsar-se en els conflictes internacionals. Bé, la inquietud i un sac de sort “Vaig obrir una llibreria que es deia Atalanta, especialitzada en filosofia: un negoci ruinós. Al darrera hi tenia un jardinet on hi tenia un gos, que es va fer novio de una gossa d’un veí, que treballava a TV3(…) Em va dir que per què no m’apuntava [a TV3], que no demanaven res”. Així va començar el seu viatge a la cadena catalana, de mera casualitat. On va entrar com a productor, una tasca allunyada dels seus gustos, ja que la seva vida només s’entén per la passió de descobrir allò “exòtic”. Viure situacions totalment diferents; el seu currículum n’és una mostra més: la seva primera experiència va ser l’any 1988 a Nicaragua i només la salut el va poder apartar de l’activitat. Sempre comprès per la família, va sentir-se recolzat tot i ser conscient del patiment. “Van entendre que era la meva passió” comenta Carrera mentre canvia l’expressió i tasta el dolor que degueren passar els seus en alguna de les seves absències.

“Els periodistes van amb una parafarnalia de micros, càmares, etc. que creen una barrera. Han de saber trencar-la per a endinsar-se en el problema”

Té molt clar quina és la feina del periodista en un context bèl·lic.“En un conflicte no hi ha ni bons ni dolents. En els conflictes alfora lo millor i lo pitjor de cada persona. Segurament, com a periodista s’ha de reflexionar sobre aquests temes i no manipular a la gent. Oferir una clau per a entendre alguna cosa que no quedi tant clara”. Endinsar-se entre qui pateix en aquestes situacions i destacar allò que queda ocult de la mirada general. No obstant, a en Víctor sempre li ha agradat més la part en la qual se sentia com un afectat més. Potser és un romàntic amb el cul pelat de veure-les de tots colors que va servir-se del periodisme per a arribar al que ell realment volia: confessa que el blog hagués sigut una eina d’expressió molt explotable per a la seva forma de pensar: “segur que ho hagués fet. És una altra forma d’escriure, diferent a la dels mitjans”.

No content amb les vivències  periodístiques, va decidir deixar TV3 i enrolar-se amb Metges Sense Fronteres per una sola raó: el contacte amb la gent, “He anat als conflictes com a periodista i prou… suposo que per caràcter he acabat empatitzant més amb persones. Això ho vivia com una carència; aquesta distància entre jo i el conflicte. Hi havia un punt de fredor.” I continua “Hi ha uns límits ètics per al periodista i, humanament, per a mi el contacte és molt més ric.”

Amb els Metges Sense Fronteres va desenvolupar la seva vessant més humana, però la realitat de la guerra el va acompanyar i a Somàlia gairebé hi deixa la vida: “Em van fotre un tret, vaig caure des del terrat de casa meva, em van ressuscitar… Però emocionalment no va ser el més dur de tot”.  La experiència més impactant la va viure a Rwanda, al veure com líders polítics manipulaven un conflicte ètnic per al bé personal; l’experiència més perillosa, a Kuwait “Va ser a la Primera Guerra del Golf. Una guerra molt tecnològica i poc humanitzada. Un patiment molt abstracte que em carregava molt més que uns homes amb un kalashnikov”.

Víctor Carrera, actual cap del departament de Relacions Internacionals de TV3. Font: Jaume Tarragó

Víctor Carrera fent broma tot i parlar d’una tragèdia personal. Font: Jaume Tarragó

Ara du una mirada completament diferent. Des de la casa que l’ha vist créixer professionalment, explica com va utilitzar el periodisme en guerres per acostar-se a la realitat humana que tant el va cridar i adopta una actitud relaxada, però apassionant. “No sé què faré. Estic escrivint un llibre, però ho faig per mi. Vaig buscar l’aventura molt lluny i, realment, l’autèntica guerra és dins meu”, acaba confessant Carrera, que buscarà noves formes de viure intensament. Escriurà una nova pàgina com qui escriu amb un bolígraf de tinta que travessa el foli: la plana serà nova, però hi quedaran marcades les vivències que anteriorment hi va escriure.

Enllaços relacionats:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s